Αμφίβολες εκτιμήσεις

Η έκθεση του ΔΝΤ, που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, κάθε άλλο παρά αποσαφήνισε την κατάσταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο, το οποίο διακρίνεται για τα λάθη του στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη, παρουσίασε μια εικόνα για την ελληνική οικονομία, που έχει διαψευστεί πολλές φορές από την πραγματικότητα.

Οι εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αλλοπρόσαλλες. Για φέτος, το 2017, που τα στοιχεία έχουν δείξει επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και μήνες, το Ταμείο εκτιμά πως δεν θα επιτευχθεί!

Παράλληλα το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη το 2018 θα είναι μεγάλη, θα φτάσει το 2,6%, αλλά μεσοπρόθεσμα θα «ξεφουσκώσει» εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Οι αριθμητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν βασίζονται σε κάποια στέρεη ανάλυση, καθώς επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις περασμένων μηνών. Φαίνεται, λοιπόν, πως τα κίνητρα και οι σκοποί του Ταμείου είναι κυρίως πολιτικοί, ιδιαίτερα καθώς πηγές του ΔΝΤ διευκρινίζουν πως δεν ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα.

Παράλληλα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η επισήμανση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε εσωτερικό έγγραφο σχετικά με τις προτάσεις Σόιμπλε για την ευρωζώνη.

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε τον μέχρι πρότινος ουσιαστικά επικεφαλής της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας πως με τις προτάσεις του η Γερμανία θα «χάσει» και άλλο πολιτικό έδαφος σε σχέση με τη Γαλλία του Μακρόν. Και υπογραμμίζει πως η πρόταση Σόιμπλε «αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών». Η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο αυτού του προβλήματος.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι σαφές πως σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιοι οικονομικοί συσχετισμοί εμφανίζονται πιο ρευστοί από ποτέ, οι κεντρικοί «παίκτες» προσπαθούν να αναδιαταχθούν και να κερδίσουν προνομιακή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Γι’ αυτό και στις εξελίξεις της επόμενης περιόδου στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. η Ελλάδα αναμένεται ότι δεν θα πρωταγωνιστήσει αρνητικά. Το πιθανότερο είναι να «ωθούν» οι πάντες τη χώρα μας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, ώστε να διευθετηθεί και η τελευταία «εκκρεμότητα» πριν από μια ενδεχόμενη σύγκρουση γιγάντων.