Αλ. Τσίπρας: Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων

«Να μην πετιούνται οι άνθρωποι σε έναν θεσμικό Καιάδα»

Με ισχυρή την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τη σωστή απόφαση και με  επίθεση κατά της στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για την ταυτότητα του φύλου που συζητείται στη Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «αυτονόητο» ό,τι επιχειρεί η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

Εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, καθώς «έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα».

Προβολή εικόνας στο Twitter

Η ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία, είναι διαρκής.

«Ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι α-λα καρτ»

Αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων («όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου»), ο πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών της τη Νέα Δημοκρατία, με το παρακάτω «αμείλικτο» ερώτημα:

Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας; Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων;

Ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι α-λα καρτ, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Tο ερώτημα στην αντιπολίτευση είναι αμείλικτο: Θα υποστηρίξει την πολιτική τομή που θεμελιώνεται στα νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου;

Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι στα εργασιακά αλλά να υποχωρείτε όταν πρέπει να συγκρουστείτε με φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη πως «στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς» καθώς και πως έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. «σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Προβολή εικόνας στο Twitter

Κάνουμε πράξη προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για τμήματα του πληθυσμού που αντιμετώπισαν άδικες και παράλογες διακρίσεις εις βάρος τους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας το να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές, όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και η απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εδραιώσει το αφήγημα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς, με αναφορές όπως «η χώρα με σταθερά, κάνει βήματα προόδου σε όλους τους τομείς».