Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μακρόν στη Σαουδική Αραβία – Παιχνίδια εξουσίας του Ριάντ στον Λίβανο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μακρόν στη Σαουδική Αραβία

Είχε μεταβεί στα Αραβικά Εμιράτα για τα εγκαίνια του «Λούβρου του Αμπού Ντάμπι».

Τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε εκτός προγράμματος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο βασίλειο και τον Λίβανο.

Το ταξίδι του έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραιτήθηκε, ευρισκόμενος στο Ριάντ, δηλώνοντας πως φοβάται για τη ζωή του.

Σαουδική Αραβία και Ιράν ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για τροφοδότηση της αστάθειας στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος και Σαουδάραβες αξιωματούχοι, όπως γράφει το BBC, συζήτησαν επίσης την κρίση στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία ηγείται του «πολέμου» κατά των ανταρτών.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα εγκαίνια του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, παράρτημα του φημισμένου παρισινού μουσείου.

Μιλώντας στην εκδήλωση εκείνη, ανακοίνωσε το απρόσμενο δίωρο ταξίδι του στο Ριάντ για τετ-α-τετ συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και για να «δώσει έμφαση στη σπουδαιότητα της σταθερότητας στον Λίβανο».

 

Παιχνίδια εξουσίας του Ριάντ στον Λίβανο

Σαουδάραβες και Εμιράτα καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις του Λιβάνου με τη Σαουδική Αραβία με αρκετούς να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Την άμεση επιστροφή από το Ριάντ του παραιτηθέντα πρωθυπουργού ζητάει η Βηρυτός. Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Ο Λίβανος βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες σε πολιτική αναταραχή, έπειτα από την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος από την… Σαουδική Αραβία.

Η πρωτοφανής για τα παγκόσμια χρονικά αυτή κίνηση έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στη Βυρηττό με το κόμμα του Χαρίρι να απαιτεί από τον παραιτηθέντα ηγέτη του να επιστρέψει στον Λίβανο.

«Η επιστροφή του Λιβανέζου πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος “Κίνημα για το μέλλον” Σαάντ Χαρίρι είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στο Λίβανο, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος, την οποία διάβασε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σανιόρα, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Χαρίρι, μετά την παραίτησή του εν μέσω υπονοιών για σχέδιο δολοφονίας του, έχει φύγει από τη Σαουδική Αραβία μόνο μία φορά και αυτό για να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενό σύμμαχο του Ριάντ.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σήμερα είχε επαφές με τον Γάλλο πρέσβη στο Ριάντ και την αποστολή της ΕΕ στο βασίλειο, όπως και με Αμερικανούς και Βρετανούς διπλωμάτες.

Την παραίτησή του σκεπάζει μεγάλο πέπλο μυστηρίου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την κίνησή του Χαρίρι βρίσκεται η ίδια η Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι ο Χαρίρι, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε ότι ο Λίβανος βρίσκεται υπό την ομηρεία της Χεζμπολάχ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την οργάνωση πριν από έναν χρόνο.

Απαντώντας, ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, έχει ήδη υπονοήσει ότι ο Χαρίρι κρατείται στο Ριάντ ενάντια στη βούλησή του και ότι η Σαουδική Αραβαία τον ανάγκασε να παραιτηθεί.

Η Χεζμπολάχ, παραδοσιακή σύμμαχος του Ιράν και πολέμιος του καθεστώτος του Ριάντ, απαίτησε από τη Σαουδική Αραβία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, ενώ από το βασίλειο της Μέσης Ανατολής ανακοινώθηκε ότι «θα αντιμετωπίσουμε το Λίβανο ως εχθρικό κράτος όσο η Χεζμπολάχ παραμένει στην κυβέρνηση».

Το Ριάντ έχει ήδη ανεβάσει τη ρητορική και απέναντι στο Ιράν, έπειτα από την πυραυλική επίθεση από την Υεμένη.

«Φύγετε από τον Λίβανο»

Την ίδια στιγμή εκφράζονται ανησυχίες για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις από το Ριάντ, αλλά και τη Βηρυτό, καθώς η Σαουδική Αραβία έδωσε εντολή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Σε μία σύντομα ανακοίνωση από το κρατικό πρακτορείο οι Σαουδάραβες που ζουν ή επισκέπτονται το Λίβανο καλούνται να αποχωρήσουν από τη χώρα, ενώ έχει εκδοθεί και ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα.

Στην ίδια κίνηση προέβησαν το Κουβέιτ, αλλά και το Μπαχρέιν ανακοινώνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ως μέτρο προστασίας από τις όποιες αρνητικές συνέπειες.